update 02/02/2017

 
 
 
 
 
 325th Glider Infantry Regiment

 

De zoektocht naar Paratrooper Upton S.Peters

 De zoektocht naar de Paratrooper Upton S. Peters
Een aantal jaren geleden adopteerden mijn zoon Erwin en ikzelf , op het Amerikaanse Militaire kerkhof in Henri-Chapelle het graf van Private Upton S. Peters, voormalig Paratrooper van de 82nd Airborne Division 325th Glider Infantry Regiment .
Hij is drie dagen na zijn zware verwondingen bij gevechten om Bastogne ( Werbomont ) overleden op 3 januari 1945.Enkele maanden na onze adoptieaanvraag werd ons vanuit Henri-Chapelle een certificaat afgeleverd zonder evenwel diepgaande informatie omtrent Pvt Upton S. Peters.Dus gingen we zelf op zoek .

 Eerst stuurden wij een brief aan het “Nationaal Archief and Record Center in Washington D.C”.
Na een vijftal maanden kregen we een kopie van het dossier , en wisten we van toen af waar Upton zijn militaire dienst begon en vanwaar hij afkomstig was .

Het enige wat aan het dossier ontbrak was een foto en … zouden er nog familieleden in leven zijn ?

Na enkele jaren zoekwerk op alle mogelijke website’s van veteranen, Amerikaanse vrienden en departementen, leek het alsmaar meer naar het zoeken van een speld in een hooiberg .

Totdat op zekere dag een goede vriend mij bij deze zaak een handje wilde toesteken .

Na een veertiental dagen mailen , schrijven , en zoeken op internet kwam er uiteindelijk toch wat schot in de zaak . We vonden een lijst van de gesneuvelden, gerangschikt per staat, en ontdekten de naam van Upton S. Peters als voormalig resident van Okaloosa County Valpareiso City.Een toevallige kontaktname met het Heritage (Heemkundig) Museum in Valpareiso bracht het verlossende antwoord.

Een direktielid, Mevr Carol Visalpatara, liet ons weten dat een broer en een neef van Upton in Niceville (Okaloosa County) woonachtig waren, dat zij hen had gekontakteerd en dat een foto zou beschikbaar komen.

Van toen af kwam alles in een stroomversnelling.

 Nog steeds, door de goede zorgen van Mevr. Visalpatara, werd ons de foto overgemaakt waarmee wij vanzelfsprekend zeer blij waren. Een eerste mail van mijn zoon Erwin aan de familie kreeg spontaan gevolg.Vanaf dan is de zoon van Carlton, met name Stan , met ons contact beginnen te onderhouden.Uiteraard waren zij ongelooflijk enthousiast en blij dat er een familie Peters was die het graf van hun overleden familielid duizenden mijlen van hun thuisland geadopteerd had en bij speciale gelegenheden, zoals Memorial Day ,aanwezig is om deze dappere soldaat en de vele andere omgekomen strijdmakkers
( 7.993 in Henri-Chapelle te eren ).

Uiteindelijk zijn zij het toch , die voor onze vrijheid hebben gevochten.
Bij dezelfde gelegenheid kwamen we ook wat meer te weten over de andere broers van Upton.Er zijn nog twee broers in leven, respectievelijk 93 en 91 jaar en voor deze ouderdom in een ongelooflijke conditie .Samen met nog een overleden broer dienden zij allen tijdens WW2 . (Navy en Army)Enkele dagen later contacteerde een dame van de krant North West Florida Daily News ons met de vraag of we wilden meewerken aan een verslag van het hele verhaalDe enthousiaste familie Peters uit Niceville had zelf de krant gecontacteerd.De 93 jarige Carlton Peters deed zijn verhaal over het hele gebeuren van zijn overleden broer Upton , omgekomen in de strijd om en bij Bastogne .Enkele dagen later stond het hele verhaal met foto’s op de voorpagina van de plaatselijke krant .
(Zie verslag in bijlage)

On the right side of the picture , Carlton P. Peters, Brother From Upton S Peters and also WW2 veteran (Navy).in the middle of the picture His son Stan and on the left side his grandson Larry . The Names of the two other brothers and veterans are: L.L. Peters (Navy) and G. HaroldPeters (Army) deceased .